Bahan A :
1.5 kg tulang rusuk lembu… .(potong, bersihkan, tuskan)
1 inci halia………………… (buang kulit, tumbuk kasar)
1 sudu besar lada hitam ….....( tumbuk)
1 sudu besar gula batu
1 sudu teh garam kasar
5 liter air
Bahan B:
1 labu bawang besar………....(dihiris halus )
3 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
7 biji cengkih
Bahan C……………................(kisar / tumbuk semuanya):
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 sd besar jintan manis
1 sd besar lada hitam
5 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
Bahan D:
1 labu bawang besar ………..(dihiris halus )
3 batang kulit kayu manis
3 bunjut rempah sup tulang
5 biji buah pelaga
7 biji cengkih
Bahan E :
15 biji cili api …………………..(dibelah-belah)
5 biji kentang ………………....(dibelah-belah)
3 biji tomato besar …....…….(dibelah empat)
1 batang lobak merah……….(dipotong-potong)
3 sd besar sos tiram -------(jika suka)
3 sd besar sos ikan --------(jika suka)
1 sd besar garam…………… (atau secukup rasa)
1 biji limau nipis ...................(ambil jus )
½ sd teh serbuk perasa… (jika suka )
¾ cawan minyak
Bahan F:
9 biji bawang merah.............(dihiris nipis)
Caranya:
Rebus tulang bersama air, halia, gula batu, garam kasar, lada hitam tumbuk dan halia. Api jangan terlalu besar. Rebus sehingga 5 jam .
Selepas tulang direbus, dalam bekas lain panaskan setengah cawan minyak dan tumis semua bahan B dan kacau.
Tuang bahan tumis ini ke dalam periuk rebusan tulang dan didihkan kembali. Masukkan garam, serbuk perasa, sos tiram dan sos ikan, tutup dan biarkan sehingga mendidih. Masukkan kentang, didihkan hingga kentang empuk.
3 comments:
Cikgu Wahab,
Memandangkan banyak benar bahan sup BCW ini pastilah rasanya luar biasa sedap.
Saya akan mencubanya selepas puasa. Saya tidak bersedia membuatnya dalam bulan puasa kerana payah nak merasa masin-tawarnya.
Nanti saya cuba tuliskan menu ROTI BEREMPAH MELAYU PAHANG, sebuah resepi tradisional Pekan.
cikgu, saya tak nak cuba masak tapi saya nak cuba makan...ingat tu, raya kedua...saya datang rumah...salam
wooooo patut ar sedap manyak nyer bahan.....
Post a Comment