8.2.10

If ... with ? learns ?


Posting ini sekadar mengulangi  apa yang pernah ditulis dan diketahui sebelum ini: Barangkali boleh difikirkan dan diingat kembali:

If A Child... 
* If a child lives with criticism, he learns to condemn. 
* If a child lives with hostility, he learns to fight. 
* If a child lives with ridicule, he learns to be shy. 
* If a child lives with shame, he learns to feel guilty. 
* If a child lives with tolerance, he learns to be patient. 
* If a child lives with encouragement, he learns to be confident. 
* If a child lives with praise, he learns to appreciate. 
* If a child lives with fairness, he learns justice. 
* If a child lives with security, he learns to have faith. 
* If a child lives with approval, he learns to like himself. 
* If a child lives with acceptance and friendship, he learns to find love in the world.

6 comments:

Puterizz said...

salam,
cutenya cucu2 mantan, semoga mereka akan menjadi insan yang sabar,tabah, baik hati dan bijak macam atuknya...

mantan said...

Puterizz,
Tq. kerana sudi singgah di blog mantan yang tak sepertinya ini.

Nanti saya pergi ke blog Taman Puteri yang comel tu...

n@m@n said...

salam..

mantan dh melepas rindu dgn cucu ke??hehe

ain said...

saya akan print dan tampal di bilik study untuk panduan saya mendidik anak2!tq cikgu!!!

mantan said...

ain,
Ini pun ilmu juga, sekurang-kurangnya boleh mencetus idea...

Lintagu said...

Salam, guru. Nampaknya sy sdh ketinggalan banyak perkara dalam blog guru..Thanks atas perkongsian ni...Sy dah copy paste..:)